MOCIÓ SOBRE EL 25 D’ABRIL I EL 29 DE JUNY, BATALLA D’ALMANSA I PROMULGACIÓ DEL DECRET DE “NUEVA PLANTA”

El 25 d’Abril de 1707, amb la Batalla d’Almansa, el poble valencià inicià un dels episodis més negres i dramàtics de la nostra Història, període que culminà dos mesos després, el 29 de juny del mateix any, derrotades definitivament les tropes austracistes i els maulets valencians, amb la proclamació del Decret de “Nueva Planta” pel rei borbó Felip V, decret que arrasava els nostres Furs, les nostres institucions de govern i la sobirania dels valencians, imposant-nos “Por justo derecho de conquista” les lleis castellanes i esborrava les nostres institucions i Furs, decret que de manera formal mai no ha sigut derogat i pel qual mai la Corona espanyola ha demanat disculpes ni mostrat penediment ni fet cap memòria de desgreuge.

 

Per tot això, el Ple de l’Ajuntament d’Alberic acorda:

 

Primer – Demanar a les Corts espanyoles l’adopció dels acords necessaris per a derogar de manera formal el Decret de “Nueva Planta” de 1707 referit als valencians i al Regne de València.

 

Segon – Demanar a les Corts Valencianes, com a màxima institució de la sobirania valenciana, la realització d’un acte d’homenatge i honor als caiguts i repressaliats valencians en defensa dels Furs i de les llibertats valencians, i especialment en la persona del general Joan Baptista Basset que encapçalà els exèrcits maulets, atorgant-li a títol pòstum la màxima distinció de la Generalitat Valenciana.

 

Tercer – Demanar a les Cort Valencianes, com a màxima institució dipositària de la sobirania valenciana, que el pròxim 29 de juny en un Ple de les Corts convocat a l’efecte es faça una Declaració Institucional amb la màxima rellevància en la que de manera solemne i formal s’expresse la denúncia del Decret de “Nueva Planta” de 1707.

Quart – L’Ajuntament d’Alberic compromet la seua adhesió a dites declaracions de les Corts Valencianes. I l’Ajuntament d’Alberic compromet dedicar el nom d’un dels parcs, d’una plaça o d’un carrer de Alberic a la memòria del general Joan Baptista Basset i els maulets.

 

Cinqué – Traslladar a les Corts espanyoles (presidència del Congrés dels Diputats i del Senat), la Casa Reial dels Borbons i les Corts Valencianes (Presidència), els acords presents.

 

Aquesta moció es va intentar presentar per urgència el passat plenari i es va negociar que es dictaminaría positivament en el pròxim plenari de maig.

Arxivat en:

Els comentaris estan tancats.