llibrestext

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

Com ja s’haureu adonat un dels grans reptes de COMPROMÍS és l’educació de les nostres filles i fills, per això des del primer moment acumulem esforços en esta direcció.

Moguts per aquest motiu i sabent que a Alberic el percentatge aproximat de xiquetes i xiquets que estudien en diferents línies és el següent:

Alumnes valencià 50%                          Alumnes castellà 50%                           Alumnes anglés 5%

La biblioteca hauria d’estar adequada a aquestes necessitats, tant en llibres de lectura com de consulta. (Vore annex I)

És cert que venim d’una herència rebuda on la majoria de material venia en castellà, però aquesta política l’hem de canviar amb les noves adquisicions, i fer que la BIBLIOTECA MUNICIPAL D’ALBERIC siga un bon reflex de la nostra població.

De tota manera no tan sols ens hem fixat en l’idioma, sinó també en la manca de material didàctic: Globus terraqüis, mapes físics, mapes polítics, la constitució espanyola, el llibre de l’estatut valencià…

I la manca de dinamització que té la nostra biblioteca:

DEIXEM D’UN COSTAT LA POLITICA DE L’EDIFICI, DE LES GRANS OBRES I CENTREM-NOS EN L’APROFITAMENT DEL QUE TENIM, AMB GANES PODEM!!!

Podríem fer clubs de lectura, intercanvi d’idiomes, de contacontes, realitzar diferents tallers, conferències, concerts, etc…CREEM CULTURA, hem d’incentivar als més menuts i joves a gaudir d’un espai el qual no s’ha de limitar a ser un guarda-llibres, utilitzem la IMAGINACIÓ que és més poderosa que els diners.

A nivell normatiu: Llei 4/1983, de 23 de novembre, d’ús i ensenyament del valencià.

«TITOL CINQUE. Dels territoris predominantment valenciano-parlants i castellano-parlants

Article 35: Als efectes regulats per aquesta Llei i atenent a criteris històrics, es declaren termes municipals de predomini lingüístic valencià els següents: …, Alberic,..»

El que significa que Alberic és predominantment Valenciano-parlant,

Per tot això, en nom del GRUP MUNICIPAL DE COMPROMÍS D’ALBERIC propose els següents punts d’acord:

PROPOSTA D’ACORD

1) Que amb les noves adquisicions, s’instal·le una nova política i pal·liem la manca de material didàctic en valencià.

Nivell Bebeteca: No hi ha cap llibre en valencià.

Nivell infantil: Més enciclopèdies de consulta, més col·leccions temàtiques i més llibres de lectura, ja que la proporció del castellà es quasi el doble que de valencià.

Nivell juvenil: Quasi tot és en castellà, tots els títols que més es demanden estan en castellà llevat d’uns pocs en valencià. (Com anem a fomentar la lectura als xiquets/es que estan acostumats a llegir en valencià, el que estem fent és ficar-ho més difícil)

Nivell adult: Més enciclopèdies de consulta, més col·leccions temàtiques i més llibres de lectura, (els llibres de novel·la en valencià tan sols ocupen un armari a tota la biblioteca).

2) Que amb les noves adquisicions, s’instal·le una nova política i pal·liem la manca de material didàctic en anglés.

Almenys que hi haja a nivell juvenil una enciclopèdia de consulta en anglés, així com progressivament augmentar els llibres de lectura en aquest idioma en tots els nivells.

3) Augmentar el material didàctic: Globus terraqüis, mapes físics, mapes polítics, la constitució espanyola, el llibre de l’estatut valencià…

4) Dinamitzar la biblioteca i convertir-la en un lloc cultural.

 

Alberic a 30 d’octubre de 2015