trilinguismo

MOCIÓ de suport al nou model d’ensenyament plurilingüe perquè l’alumnat valencià puga acreditar coneixements de valencià, castellà i anglés

L’educació valenciana té la seua gran assignatura pendent en el coneixement de llengües. Més de trenta anys després de l’aprovació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) el nostre alumnat no acredita de forma generalitzada i suficient el coneixement de les dues llengües oficials de les nostres comarques, el valencià i el castellà, i menys encara de l’anglés.

Aquesta situació entorpeix les oportunitats de la nostra joventut per obrir-se camí en una realitat global plena d’oportunitats però també d’exigències en matèria de competència lingüística. A dia d’avui, els nostres alumnes coneixen menys valencià del que deurien per la situació d’inferioritat d’aquest idioma tant al sistema educatiu com a la societat en general, i el nivell d’anglés està ben lluny de ser mínimament satisfactori. L’educació valenciana no s’acosta a dia d’avui a les recomanacions del Consell d’Europa en matèria lingüística.

Això contrasta amb el gran consens social i polític en millorar l’ensenyament de llengües. El problema detectat i la diagnosi compartida ens demana als poders públics que en fem una aproximació rigorosa i radicalment pedagògica per mirar de capgirar la situació i millorar el coneixement de llengües del nostre alumnat.

Amb l’objectiu d’avançar en la direcció correcta, la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha proposat un nou Decret de Plurilingüisme per tal que l’alumnat valencià puga acreditar els coneixements suficients d’anglés, valencià i castellà, amb l’opció d’incorporar una quarta llengua, en finalitzar els cicles obligatoris. La nova legislació es plasma en un programa únic, el Programa Plurilingüe Dinàmic, que tenint en compte el punt de partida de cada entorn social i educatiu acompanya els centres i l’alumnat cap al plurilingüisme real i efectiu. Els diferents nivells en els quals s’estructurarà recullen les aportacions dels millors experts en pedagogia lingüística de les universitats valencianes i les experiències plurilingües d’èxit desenvolupades en territori valencià les últimes dècades.

En definitiva, un programa amb una sòlida base científica i amb un enfocament realista partint d’allò actualment existent, que s’allunya de ser òptim, amb garanties d’avançar cap al coneixement efectiu del valencià, el castellà i l’anglés.

 

Aquest nou model proposat, de base pedagògica i rigor científic, contrasta amb les ocurrències que marcaven els anteriors dissenys de l’ensenyament de llengües, que s’han demostrat poc efectius per no comptar ni amb els experts en educació plurilingüe de les universitats valencianes ni amb les experiències d’èxit desenvolupades al nostre sistema educatiu, ni tampoc posant les eines de formació a l’abast del professorat que ha d’aplicar l’ensenyament de llengües. L’última proposta de l’anterior administració de la Generalitat, en 2011, amagava darrere grans titulars un arraconament del valencià a l’aula i un brindis al sol pel que fa a l’anglés.

Pels motius abans exposats, presentem les següents propostes d’acord:

 

  1. Donar suport a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport per posar les bases necessàries per avançar cap a un plurilingüisme real i efectiu amb base pedagògica i rigor científic a través de la proposta de Decret de Plurilingüisme, amb l’objectiu de corregir la situació d’inferioritat del valencià i el desconeixement generalitzat de l’anglés entre el nostre alumnat.

 

  1. Emplaçar la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport perquè vetlle perquè l’alumnat del sistema educatiu valencià finalitze els cicles educatius obligatoris amb un coneixement real del valencià, el castellà i l’anglés.

 

  1. Demanar a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport que pose a l’abast dels i les docents les eines necessàries per avançar cap al plurilingüisme amb els programes de formació docent i els recursos necessaris per fer-ho efectiu.