I APLEC CULTURAL DE JOVES DE LA RIBERA AMB MOTIU DEL 25 D’ABRIL

foto 0

El diumenge 24 d’abril va tenir lloc a La Glorieta d’Alberic, el Primer Aplec Cultural de Joves de la Ribera, un esdeveniment organitzat pels joves de Compromís per Alberic i que pretenem que tinga continuïtat. Commemorant el 25 d’abril de 1707, dia que commemorem, no com una derrota, més aviat com una victòria del present i un desafiament de totes i tots els valencians cap al futur, i que millor arma per fer-ho que la nostra llengua i la nostra cultura compartides amb els nostres germans del nord i de les illes.

Començàrem la jornada, muntant la taula dels ponents, els equips de so, la paradeta per als xiquets i xiquetfoto e 1es i les cadires per seguir l’acte. Després un esmorzar de sotabraç per agafar forces abans d’iniciar l’acte pròpiament dit.

L’acte va començar amb puntualitat, presentat per Eric Beltran, company del Col•lectiu jove de Compromís per Alberic. Tenint com a fons de la ponència el monument al poeta d’Alberic Francesc Badenes i Dalmau, i amb la platea plena de gent, tant asseguda com de peu, se’ns va presentar a Vicent Baydal, doctor en història medieval, professor del foto 3Departament de Dret de la Universitat Pompeu Fabra i autor del llibre, “Els valencians, des de quan són valencians?”; Antoni Royo, representant d’Acció Cultural del País Valencià; Manuel Carceller representant de Plataforma per la Llengua al País Valencià; i Dolors Pérez, senadora per València de Compromís.

Va començar parlant Vicent Baydal, qui va fer una xicoteta presentació del seu nou llibre, en el qual s’exposa que tenim la nostra pròpia identitat com a poble,DSC_0005 diferenciada de la resta de pobles de la península,foto acte 3 doncs els nostres avantpassats catalans i aragonesos van començar a tindre consciència de valencians a mesura que s’anaven assentant les institucions del Regne de València.

Antoni Royo ens va parlar del Joan Baptista Basset, maulet i general que va lluitar a favor de Carles d’Àustria enfront de Felip de Borbó en la Guerra de Successió a la corona compartida de Castella i Aragó. Qüestions com la producció de seda i els gravàmens que pagaven els llauradors als nobles, van determinar entre altres qüestions, el suport del poble a la causa austriacista, que finalment es va perdre en la Batalla d’Almansa.

Manuel Carceller ens va convidar a no renunciar mai a parlar valencià, doncs les lleis ens emparen, i moltes vegades som els mateixos parlants de la llengua què l’apartem a un foto acte 2segon pla, fent o seguint involuntàriament el joc a la dreta antidemocràtica que pretén classificar la nostra llengua com un fet anecdòtic.

Per finalitzar l’acte, va intervenir Dolors Pérez, la qual ens va parlar de les seues accions, ara com a senadora i abans com a diputada a les Corts, envers la llengua i la nostra cultura.foto acte 1 Ens va explicar que ella és concep com un instrument de la gent, dels valencians i valencianes, i com a tal, tracta d’actuar. Ens va dir que ha estat la primera senadora a usar el valencià, no només per saludar a la intervenció parlamentària, sinó per desenvolupar tota la seua exposició, fet que ha animat senadors d’altres pobles d’Espanya a usar les seues pròpies llengües, ús que la normativa permet al Senat.

foto a 7

Durant l’acte, es va realitzar un taller de pintura amb nombrosos xiquets i xiquetes que van estar entretinguts pintant i gaudint de jocs tradicionals.

Es va obsequiar als ponents amb una antologia poètica de Francesc Badenes i Dalmau i una rosa, aprofitant que dissabte havia estat Sant Jordi, dia del llibre.IMG-20160414-WA0008 (1)
Aquest llibre de Badenes ens va ser difícil de trobar, la qual cosa deixa patent el poc interés de l’Ajuntament per un poeta de la Renaixença, fill d’Alberic i de reconegut prestigi en el seu àmbit lingüístic.

Finalitzà l’acte, amb la interpretació del “Romanç de Cec” d’Al Tall, cantat pels assistents i guiats per Bertomeu a la guitarra, concloent amb la Muixeranga.foto acte 11

Vam procedir després a fer una passejada per La Muntanyeta,foto m 2 fent de guies els components del Col•lectiu de Compromís i mostrant als ponents i assistents d’altres pobles les peculiaritats paisatgístiques i culturals del nostre paratge més preuat.

Per concloure la jornada, marxarem a dinar al Bar Restaurant Brisa on ens esperava una paella i una agradable tertúlia entre totes i tots els comensals sobre els temes tractats durant la intensa jornada.foto c 1

Agrair el bon treball realitzat per Eric Beltran i Sara Cortés. També a Josep Ros pel disseny del cartell de l’Aplec i les samarretes commemoratives. Així mateix, agrair a Ramon Carboneres i Andreu Comte en el transport del material. Moltes gràcies a tots els assistents i desitgem que aquest siga un aplec que es consolide i que cada vegada tinga més participació dels riberencs i riberenques. #FentPaísValencià #FentAlberic

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *