Els projectes de camins escolars incideixen en !’origen d’importants problemes que afecten a la infancia:
Malalties vinculades a la contaminació . En Europa, cada any 25 milions de xiquetes i xiquets pateixen malalties respiratóries associades a la contaminació atmosférica .
Soledat i amament. El 30% de les xiquetes i xiquets de l’Estat Espanyol entre 6 i 14 anys diu sentir-se sola o sol a casa.
Retallada d’autonomia. El 70% de les i els escolars a l’Estat Espanyol mai va sola o sol a casa.
Pérdua d’espai i temps lliure. Des deis anys 70, el temps permés per al joc autónom ha disminun un 90%, i el temps lliure s’ha redu’it en unes 15 hores per setmana.
Sedentarisme i obesitat. U de cada tres infants pateix sobrepés o obesitat.
Fer segur i atractiu el camí de casa al col•legi és una forma d’anar recuperant espais per a la infancia i fer habitables els nostres carrers i places.
Els projectes de Camí Escolar situen les necessitats de mobilítat deis xiquets en el centre de l’acció pública i de l’interé social, amb la finalitat de crear unes condicions adequades per als seus despla9aments adequat.
Crear una xarxa d’itineraris segurs per que els xiquets es puguen desplaçar caminant o en bicicleta en els seus trajectes diaris:
Ajuda a reduir el nombre de vehicles privats que traslladen als i les menors fins els col•legi, actuant en favor de la qualitat de l’aire, millorant el medi ambient i la seguretat vial infantil
Promou el caminar com una forma activa de lluitar contra el colesterol, l’obesitat , l’ansietat i l’abatiment.
Fomenta l’autonomia deis xiquets i xiquetes en els seues trajectes quotidians, creant-hi condicions de seguretat.
Per conéixer la situació d’origen cal en primer lloc recavar informació sobre la forma d’accés al col•legí, la percepció de la seguretat o inseguretat deis i les menors i les famílies tenen, així com !’actitud que mostren a l’hora de plantejar canvis en les pautes de mobilitat. L’enquesta pot ser una via per involucrar als i les menors, a les seues famílies i als agents participants en els projectes. Amb les dades obtingudes es pot facilitar la difusió del programa i justificar la urgencia de portar a terme actuacions diverses.
L’analisi de l’entorn del col.legis i dels trajectes principals des de l’óptica de la seguretat infantil i des del confort per a la mobilitat per als vianants, és la via adequada per a confeccionar un diagnóstic de partida. Així que caldra fer se preguntes com: Permet l’amplada de la vorera un transit per als vianants fluid? On estan situades les fanals? On il•luminen? Hi ha arbrat? Com esta el paviment? Com és el tracat del carrer? Incita a córrer? Esta ben situat el pas de vianants? El respecten els conductors? Hi ha mobiliari urba?
El projecte de camí escolar s’ha de construir en companyia, no el pot tractar una administració com aquest Ajuntament de forma áillada. Per aixó cal que el grup dinamitzador del projecte integre als diferents agents i entitats
A més, cal acompanyar aquest projecte amb programes formatius de continguts transversals com educació en valors cívics, de comportament adequat i d’habits saludables, sostenibles i segurs. Per aixó és interessant la creació d’un órgan de participació infantil com a eina educativa de primer ordre per experimentar el significat de la ciutadania activa, conéixer l’espai immediat per desenvolupar habilitats espacials basiques i incrementar la visió crítica, així com vincular els comportaments quotidians amb les repercussions de la mobilitat
PROPOSTA D’ACORDS
PRIMER- Que l’Ajuntament d’Alberic dissenye un projecte de camins escolars segurs per millorar la mobilitat infantil als col.leges Rafael Comenge, El Convent, La Milagrosa i l’Institut Consuelo Aranda. Aquest projecte ha d’integrar a totes les entitats i associacions que es vulguen adherir per a la seu analisi i elaboració (col•legis, institut, AMPEs, Consell Escolar, Federació de Comerciants ..)
SEGON- Creació d’un 6rgan de Participació Infantil que s’involucre en aquest projecte i en altres que concerneixen a l’ambit infantil.
TERCER- Que l’Ajuntament d’Alberic acompanye aquest projecte d’accions que permeten fer vore a les xiquetes i xiquets el plaer de caminar, com ara la creació d’un “bus a peu” com a mesura per anar provant el camí i ensenyar als més menuts a manejar-se amb soltesa , organitzar activitats en dies senyalats com ara la Setmana de la Mobilitat, que contribuixquen a la visualització del projecte i afermen compromisos , alguna eixida escolar caminant o en bici, inclús en combinació amb l’ús del transport públic.
QUART- Publicar aquests acords a la web municipal així com donar coneixement als agents implicats