incendi

 

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

 

En aquestes dates, finals de l’estiu i principis de la tardor, i tal com vam poder comprovar la setmana passada, es produeixen fenòmens climàtics en els quals es decreten alertes per fortes pluges, que afortunadament fins ara i en els últims anys no han tingut transcendència. Tots recordem les inundacions sofertes per la comarca en l’any 1987 i com no la pantanada de Tous de 1982. Per tant que últimament no s’hagen produït aquests fenòmens, per la nostra climatologia i orografia no implica que estem lliures de poder patir-les de nou. El risc segueix existint o sent palés.

Com fa referència el Pla Territorial d’Emergències de la Comunitat Valenciana on s’estableixen els riscos d’inundació, Alberic té un risc mitjà d’acord amb el que estableix el DECRET 81/2010, de 7 de maig, del Consell, pel qual es va aprovar el Pla Especial davant el Risc d’Inundacions a la Comunitat Valenciana on diu literalment

“Entre les confluències del riu Albaida i el Magre, la inundació per la marge dreta afecta als termes de Villanueva de Castellón i la Pobla Llarga, així com les poblacions de Carcaixent i Alzira, unint-se a la inundació del barranc de Barxeta. Pel marge esquerre el flux desbordat es concentra al llit fluvial del riu Verd (paleollit del Xúquer), que recull a més a més les aigües del barranc de Benimodo. En aquest marge la inundació afecta les poblacions d’Alberic i Benimuslem i els termes de Massalavés, Guadassuar i Algemesí.”

D’altra banda, els riscos per a la població per incendi forestal, xacra que aquest estiu han patit molts valencians i valencianes, a Alberic també són alts, com en tot el País Valencià, i si bé el percentatge de sòl forestal del terme és xicotet (263,9 Ha de les 2.697.71 Ha totals) no deixa d’haver-hi un risc real, donada la proximitat als habitatges de masses forestals importants: Muntanyeta molt a prop dels primers habitatges del nucli urbà d’Alberic, Urbanitzacions de Sant Cristòfol i Mont Xúquer, on els habitatges conviuen amb la massa forestal. Els riscos per a les persones que resideixen a aquests habitatges en cas d’incendi forestal és important donada la seua proximitat i la possible afecció per fum i fins i tot les flames.

 

Per tot això i:

1.- D’acord a l’informe subscrit per l’arquitecte tècnic municipal amb data 1 de juny de 2016 a la sol·licitud realitzada per aquest grup municipal de COMPROMÍS, on diu que no consta en els Serveis Tècnics de l’Ajuntament d’Alberic l’existència d’una Pla Territorial d’Emergències d’Alberic.

2.- D’acord amb el Reial Decret 903/2010 del 9 de juliol, d’avaluació i gestió de riscos d’inundació, on diu que les administracions locals són administracions competents per avaluar i gestionar els riscos[i]

2.- D’acord amb la Llei 13/2010, de 23 de novembre, de la Generalitat, de Protecció Civil i Gestió d’Emergències on diu que correspon als municipis elaborar el Pla d’Emergència Municipal[ii] especificant també que són els plens de les corporacions locals els que aproven el pla[iii].

3.- Tenint compte les obligacions que estableix el Decret 163/1998 del 6 d’octubre del Govern Valencià on s’aprova el Pla Especial enfront del risc d’incendi forestal, on especifica les responsabilitats municipals corresponents pel que fa a elaboració de plans d’emergència en el seu apartat 6[iv]

4.- Que segons el Pla Territorial d’Emergències de la Comunitat Valenciana i segons el punt 4 d’aquest Pla on diu que en l’àmbit local hi podran haver els següents tipus de plans: pla territorial, plans d’actuació davant de riscos concrets i plans d’esdeveniments especials.

5.- I així mateix el PTECV també estableix el contingut mínim del Pla Territorial d’Emergència Municipal de municipis de més de 5.000 habitants com és el cas d’Alberic.[v]

Apel·lem des de COMPROMÍS a la consciència de tota la corporació perquè s’aprove aquesta moció, ja que seria molt greu que es produís qualsevol d’aquestes situacions de risc i hi hagueren víctimes mortals per causa de l’absència d’aquest Pla Territorial d’Emergència Municipal, qüestió que lamentablement no es podria evitar del tot però si pal·liar el màxim possible. Que la desídia no faça lamentar-nos.

 

 

 

 

 

Per tot això, presentem per a la seua consideració i aprovació pel Ple els següents

 

ACORDS

 

1.- Que s’elabore el Pla Territorial d’Emergències Municipal d’Alberic, d’acord amb la legislació vigent abans esmentada.

2.- Que s’elaboren els plans d’actuació davant riscos concrets.

3.- Que aquest Pla territorial d’Emergències Municipal ho facen els tècnics adequats per a això amb la col·laboració que la mateixa legislació estableix amb Protecció Civil i tècnics de la Generalitat.

4.- Que es realitze com més aviat possible, per evitar lamentacions posteriors.

5.- Que siga públic, transparent i estiga a l’avast dels veïns i veïnes que destigen consultar-ho

 

 

En Alberic a 3 d’octubre de 2016

 

 

 

 

[i] Reial Decret 903/2010, de 9 de juliol, d’avaluació i gestió de riscos d’inundació.

Article 4. Administracions competents.

  1. El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, el Ministeri de l’Interior, les comunitats autònomes i les administracions locals, en l’àmbit de les seues respectives competències assumiran l’impuls i desenvolupament general de l’avaluació i gestió del risc d’inundacions, actuant com a promotors de la cooperació interadministrativa en aquesta matèria.
  2. Les diferents administracions públiques, dins les seues respectives competències, han d’elaborar els programes de mesures i desenvoluparan les actuacions derivades dels mateixos en l’àmbit dels plans de gestió del risc d’inundació, impulsant la coordinació entre els seus organismes.

[ii]Llei 13/2010, de 23 de novembre, de la Generalitat, de Protecció Civil i Gestió d’Emergències

Article 14:

  1. Dins l’àmbit de competències atribuït en la legislació de règim local i d’acord amb els principis recollits en la present llei, correspon als municipis:
  2. a) Crear una estructura pròpia municipal de protecció civil.
  3. b) Elaborar i aprovar el Pla Territorial Municipal enfront d’Emergències, i els plans d’actuació municipal enfront de riscos concrets, així com, si és el cas, qualsevol altre instrument de planificació de protecció civil d’àmbit municipal.
  4. c) Col·laborar en l’obtenció i transmissió al Centre de Coordinació d’Emergències de dades i informació rellevants per a la protecció civil i la gestió d’emergències.
  5. d) Elaborar el mapa de riscs i el catàleg de recursos municipals en situacions d’emergència.
  6. e) En compliment del seu Pla Territorial Municipal, estimar les activitats i infraestructures que es puguen veure afectades per raó de les situacions de pre-emergència o emergència declarades.
  7. f) Posar a disposició del Comandament Únic de l’emergència els mitjans i recursos disponibles de titularitat municipal.
  8. g) Crear els serveis de prevenció, extinció d’incendis i salvaments segons el que estableix la Llei 7/1985, de 2 d’abril, de Bases del Règim Local.
  9. Correspon a l’autoritat municipal la responsabilitat de l’adopció de les mesures necessàries, d’acord amb el que estableixen els plans de protecció civil d’àmbit municipal, en situacions de greu risc, catàstrofe o calamitat pública dins del terme municipal, i especialment la constitució dels centres de coordinació municipals (CECOPAL) en aquelles emergències que, per la seua envergadura, s’estime necessari, d’acord amb els plans d’emergències activats.

[iii] Article 23. Els plans territorials d’àmbit inferior al comunitari

  1. Els plans territorials d’àmbit inferior al de la Comunitat seran d’àmbit municipal i supramunicipal.
  2. L’estructura i contingut d’aquests plans s’acomodaran a les directrius disposades en aquesta Llei i a les que fixe el Pla Territorial d’Emergència de la Comunitat Valenciana.
  3. Aquests plans han de ser aprovats pels plens de les respectives corporacions locals, o pel ple de l’òrgan supramunicipal, si escau, previ el tràmit d’informació pública, havent de ser homologats per la Comissió de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana en un termini no superior a tres mesos des de la recepció, sent el silenci administratiu positiu.

[iv] Decret 163/1998 del 6 d’octubre del Govern Valencià, pel que s’aprova el Pla Especial Davant el Risc d’Incendis Forestals de la Comunitat Valenciana

  1. ELS PLANS D’ACTUACIO D’AMBIT LOCAL

 

6.1. Concepte

 

Els Plans d’Actuació Municipal davant del risc d’Incendis Forestals, establiran els aspectes relatius a l’organització i procediment d’actuació dels recursos i serveis, la titularitat de la qual corresponga a l’Administració Local de la qual es tracte i els que puguen ser assignats a aquest per altres administracions públiques o per altres entitats públiques o privades, a l’objecte de fer front a les situacions de pre-emergència i a les emergències per incendis forestals, dins del seu àmbit territorial.

 

No obstant això, cal tindre en compte, en la planificació d’àmbit local, que el present Pla Especial de Comunitat Autònoma, està permanentment activat i, en aquest sentit, la planificació d’àmbit local, haurà de preveure aquesta situació, tant en la notificació d’incendis com en l’actuació davant d’aquests, de forma que estiga prevista perfectament la integració dels recursos en l’estructura del Pla Especial (veure apartat 2 del document III). Només s’establirà una estructura pròpia i independent, si es disposa dels recursos propis o assignats suficients per a dissenyar-la, i serà activada únicament en el cas que el director d’aquest Pla Especial així el requerisca o sota la responsabilitat de l’alcalde corresponent. En aquest últim cas, l’alcalde haurà de comunicar prèviament l’activació al director d’aquest Pla.

 

La seua elaboració competeix a les entitats locals afectades, i està fomentada per la Generalitat Valenciana, a l’objecte de la qual es prestarà la col•laboració i suport tècnic que se sol•licite pel municipi.

 

En l’annex IV del document II, es relacionen aquells municipis de la Comunitat Valenciana afectats pel risc d’incendis forestals, sense perjudici que un estudi posterior implique variacions en la relació.

 

Cal considerar, tal com s’indica en el document II d’aquest Pla, en l’apartat de l’anàlisi del risc, que tot el territori de la Comunitat Valenciana és d’alt risc i per tant els municipis relacionats en l’esmentat annex, estan ubicats en zones d’alt risc.

 

S’integraran en el pla municipal, els plans d’autoprotecció d’empreses, nuclis de població aïllada, urbanitzacions, càmpings, etc., que estiguen ubicats en zones de risc, així com d’associacions o empreses amb fins d’explotació forestal, que es troben inclosos en l’àmbit territorial d’aquell, i l’entitat local fomentarà la seua elaboració.

 

Així mateix, s’integraran els plans de protecció contra incendis forestals de les zones d’acampada i àrees recreatives que fa menció l’art. 8 i següents del Decret 233/1994, de 8 de novembre.

 

En aquests plans de caràcter municipal davant de risc d’incendis forestals, per raons pràctiques, de contingut i per la identitat de la matèria a planificar, s’aconsella la seua elaboració conjuntament amb els de prevenció d’incendis forestals, que segons disposa l’article 138 del Reglament de la Llei Forestal Valenciana, seran obligatoris per als municipis situats a zones d’alt risc i s’adaptaran als continguts mínims i funcions descrites en la directriu bàsica de planificació per emergència d’incendis forestals que s’indiquen en els apartats següents (veure 5.3. i 5.4.) i al Reglament de la Llei Forestal Valenciana, i això sense perjudici de la plena autonomia del municipi per a elaborar ambdós plans, de prevenció i el d’extinció per separat.

 

En tot cas, els plans de caràcter municipal davant del risc d’incendis forestals hauran de seguir el sumari que s’indica en l’annex del present document.

 

6.2. Funcions bàsiques

 

Són funcions bàsiques dels plans municipals davant del risc d’incendis forestals o d’altres entitats locals, les següents:

 

  1. a) Preveure l’estructura organitzativa i els procediments per a la intervenció en emergències per incendis forestals, dins del territori del municipi o entitat local que corresponga, segons les precisions d’aquest pla.

 

  1. b) Establir sistemes d’articulació amb les organitzacions d’altres administracions locals incloses en el seu entorn o àmbit territorial.

 

  1. c) Zonificar el territori en funció del risc i les previsibles conseqüències dels incendis forestals, d’acord amb el que estableix aquest pla, delimitar àrees segons possibles requeriments d’intervenció i desplegament de mitjans i recursos, així com localitzar la infraestructura física a utilitzar en operacions d’emergència.

 

  1. d) Preveure l’organització de grups locals de prompte auxili per a la lluita contra incendis forestals, en els quals podrà quedar enquadrat personal voluntari, i fomentar i promoure l’autoprotecció.

 

  1. e) Especificar procediments d’informació a la població.

 

  1. f) Catalogar els mitjans i recursos específics per a la posada en pràctica de les activitats previstes.

 

6.3. Contingut mínim

 

Els plans municipals o d’altres entitats locals davant del risc d’incendis, hauran de tindre el contingut mínim que s’especifica a continuació i independentment del contingut mínim que s’exigeix en els plans de prevenció, especificats en l’article 140 del Reglament de la Llei Forestal.

 

  • Objecte i àmbit territorial del pla.

 

  • Descripció territorial, pel que fa a la seua delimitació i situació geogràfica, distribució de la massa forestal i nuclis de població, urbanitzacions, llocs d’acampada i indústria existents en zona forestal.

 

  • Descripció i localització d’infraestructures de suport per a les tasques d’extinció, tals com a vies de comunicació, pistes, camins forestals i tallafocs; punts d’abastiment d’aigua; zones d’aterratge d’helicòpters, etc.

 

  • Organització local per a la lluita contra incendis forestals i per a fer front a situacions d’emergència, amb assignació de les funcions a desenvolupar pels distints components d’aquesta, inclòs el personal voluntari, tenint en compte la seua possible articulació i coordinació amb les organitzacions d’altres administracions, si les previsibles conseqüències de l’incendi així ho requereixen.

 

  • Procediments operatius de l’organització, la seua relació amb les pre-emergències i emergències sobre incendis. Les actuacions prèvies a la constitució del lloc de comandament avançat i les posteriors a aquesta.

 

  • Especificació dels procediments d’informació a la població.

 

  • Catalogació dels recursos disponibles per a la posada en pràctica de les activitats previstes.

 

Pel que fa al procediment operatiu en pre-emergències, els plans municipals inclouran les funcions a realitzar dins d’allò que s’ha previst en el Pla de Vigilància Preventiva contingut en l’annex II del document IV d’aquest Pla.

 

En els plans municipals s’inclouran com annexos els plans d’autoprotecció que hagen sigut confeccionats en els seus respectius àmbits territorials.

 

Els plans municipals i d’altres entitats locals s’aprovaran pels òrgans de les respectives corporacions en cada cas competents i hauran de ser homologats per la Comissió de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma.

 

6.4. Fases de les emergències a nivell municipal

 

La classificació de les emergències o incendis forestals serà en funció de les condicions topogràfiques de la zona, l’extensió i les característiques de les masses forestals, les condicions del medi físic i infraestructures i les condicions meteorològiques regnants, així com els possibles perills per a persones no relacionades amb les tasques d’extinció i per a instal•lacions, edificacions i infraestructures; també es realitzarà una avaluació dels mitjans humans i materials necessaris i, en tot cas, la protecció de persones i béns, en relació als efectius disponibles.

 

Prenent com a fonament aquesta valoració, es realitzarà una previsió de la gravetat que la situació comporta, d’acord amb la següent escala:

 

Nivell 0: referit a aquells incendis que poden ser controlats amb els mitjans previstos en el Pla d’Actuació Municipal i que, encara en la seua evolució més desfavorable, no suposen perill per a persones no relacionades amb les tasques d’extinció, ni per a béns distints als de naturalesa forestal.

 

Nivell 1: referit a aquells incendis que podent ser controlats amb els mitjans d’extinció pertanyents al Pla d’Actuació Municipal es preveu, per la seua possible evolució, la necessitat de la posada en pràctica de mesures per a la protecció de les persones i dels béns distints als de naturalesa forestal, que puguen veure’s amenaçats.

 

Nivell 2: referit a aquells incendis per a l’extinció dels quals es preveu la necessitat que, a sol•licitud de director del Pla d’Actuació Municipal, siguen incorporats mitjans de la Comunitat Autònoma no assignats a aquest, i previstos en el Pla Especial de Comunitat Autònoma .

 

Nivell 3: referit a aquells incendis en què es considera necessària una actuació dels mitjans previstos en el Pla Especial de Comunitat Autònoma i que la direcció d’aquesta siga assumida per l’estructura prevista en aquest.

 

Per a una major efectivitat, qualsevol incendi es comunicarà al CCE provincial, el qual a la seua vegada mobilitzarà els recursos previstos en aquest Pla especial, de forma que només es consideraran els nivells d’emergència a nivell municipal 0 i 1, en el supòsit que, abans de l’arribada dels esmentats mitjans, s’haja notificat el fet que s’ha controlat i extingit l’incendi amb els recursos propis municipals.

 

En conseqüència a l’anterior, la situació habitual d’emergència a nivell municipal serà nivell 2 per considerar la mobilització de recursos autonòmics, o el nivell 3 quan aquests accedisquen al lloc de l’incendi.

[v] PLA TERRITORIAL D’EMERGÈNCIES DE LA COMUNITAT VALENCIANA

Els plans territorials que elaboren els municipis de més de 5.000 habitants, així com els que s’elaboren en àmbits territorials supramunicipals (mancomunitats, comarques o províncies), hauran de tindre el contingut mínim següent:

  1. INTRODUCCIÓ

1.1 Objectiu

1.2 Abast

1.3 Justificació Legal

  1. ANÀLISI DEL RISC

2.1 Riscos en el terme municipal

2.2 Plans d’actuació municipal necessaris

  1. CARACTERÍSTIQUES MUNICIPALS

3.1 Situació geogràfica, límits i superficie

3.2 Població 3.3 Climatologia, orografia, hidrologia, i aspectes geològics

3.4 Infraestructures i vies de comunicació

3.5 Activitats econòmiques i sociolaborals

3.6 Servicis municipals

  1. ESTRUCTURA I ORGANITZACIÓ

4.1 Esquema organitzatiu

4.2 CECOPAL

4.3 Director del pla

4.4 Comité Assessor

4.5 Gabinet de Premsa

4.6 Centre de comunicacions

4.7 CCE Generalitat

4.8 PMA (Punt de Comandament Avançat)

4.9 Unitats bàsiques

4.10 Voluntariat