taronjes

De nou, la Unió Europea perjudica el nostre camp i aquelles persones que viuen d’ell. Fa a penes unes setmanes, (14 de setembre) s’aprovava en el Parlament Europeu una modificació del règim d’importació de cítrics del sud d’Àfrica (Sudàfrica, Botswana, Lesotho, Moçambic, Namibia i Swazilàndia). Malauradament, només els eurodiputats valencians, murcians i andalusos i els eurodiputats de Podemos, IU, CiU, ERC, BNG, Bildu van votar en contra d’aquesta barbàrie, la resta d’eurodiputats de l’Estat és van abstenir o van votar a favor (a favor 9 del PP i 3 d’UPyD i s’abstingueren 9 del PSOE i un del PNB)[i]

Fins ara, els cítrics del Sud d’Àfrica podien ser importats sense aranzels fins al 15 de setembre, això volia dir que garantien que durant els mesos d’estiu hi haguera taronges allà on en volien, però a mesura que començava la campanya de la taronja valenciana, si els sud-africans volien portar les seues taronges a la Unió Europea havien de pagar unes taxes.

Gràcies a la modificació del règim d’importació de cítrics del Sud d’Àfrica, podran arribar fins al 30 de novembre. Tradicionalment, la campanya comença en el mes de setembre i fins el 31 d’Octubre, inclou la campanya conjunta de varietats com  és IWASAKI, CLAUSELLINA, OKITSU, CLEMENRUBI, OROGROS, LOVELINA, MARISOL, ORONULES, ARRUFATINA I OROVAL I parcialment  les varietats FOKUMOTO, NEWHALL, NAVELINA, OROGRANDE, CLEMENULES ; si la taronja del Sud d’Àfrica,  pot arribar a Europa (incloent el País Valencià i, per tant, Alberic) sense cap cost, perjudicarà molt notablement les nostres taronges i, com a conseqüència, els nostres llauradors.

La situació econòmica dels llauradors citrícoles valencians és molt dolenta i, de nou, des d’Europa, ens intenten clavar l’estaca de mort.

A tot açò, li hem de sumar el risc de contagi d’una plaga de taronges anomenada black spot. Segons les normes europees de sanitat vegetal, si es detecten més de 14 casos d’aquesta plaga, s’han de tancar les fronteres pel risc que corren els nostres cultius a contagiar-se. L’any 2016, el nombre de deteccions ha estat molt més elevat, per contra no només no hem tancat les fronteres com s’hauria d’haver fet, sinó que a més a més els allarguem el termini perquè ells puguen portar sense cap cost taronges al nostre territori.

Per tot açò, el Grup Municipal Compromís per Alberic sol·licitem al Ple de l’Ajuntament d’Alberic:

  1. L’Ajuntament d’Alberic insta el Consell a posar-se en contacte amb la Presidència del Govern de l’Estat per tal que realitze les accions oportunes davant la Unió Europea per a compensar econòmicament mitjançant ajudes els llauradors citrícoles valencians.
  2. L’Ajuntament d’Alberic insta el Consell a demanar al Govern de l’Estat que presente les propostes oportunes davant la Unió Europea per a intensificar i reordenar les polítiques destinades a la cerca i obertura de nous mercats, així com a la conservació dels mercats actuals, per tal de pal·liar els efectes de l’entrada sense aranzels de les taronges del Sud d’Àfrica.
  3. L’Ajuntament d’Alberic insta el Consell a posar-se en contacte amb la Presidència del Govern per tal d’iniciar els tràmits necessaris perquè aquesta mesura no és faça efectiva en l’acord comercial amb els països del Sud d’Àfrica i les taronges del Sud d’Àfrica paguen aranzels a partir del 15 de setembre i que no entre així en competència deslleial amb la taronja valenciana.
  4. L’Ajuntament d’Alberic insta el Consell a posar-se en contacte amb la Presidència del Govern de l’Estat per tal que busque aliances amb els altres països i aconseguir que els països voten en contra d’aquest canvi en el tractat sud-africà.
  1. L’Ajuntament d’Alberic insta el Consell a posar-se en contacte amb la Presidència del Govern de l’Estat per tal que la Unió Europea garantisca Establiment de contingents d’importació “regressius” en els quals les majors quantitats d’importació s’establisquen els mesos de juny a setembre i a partir del mes d’octubre vagen descendint progressivament els volums de cítrics importats a nivells que no pertorben el mercat comunitari quan entren en comercialització les varietats valencianes.

 

 

 

  1. L’Ajuntament d’Alberic insta el Consell a posar-se en contacte amb la Presidència del Govern de l’Estat per tal que la Unió Europea garantisca l’establiment d’un únic port d’entrada de cítrics procedents de Sud-àfrica a la Unió Europea i, preferiblement, al port de València o Castelló per la seua proximitat als punts de reexportació als mercats comunitaris.

 

  1. L’Ajuntament d’Alberic insta el Consell a posar-se en contacte amb la Presidència del Govern de l’Estat per tal que la Unió Europea garantisca l’implantació en este port d’inspectors fitosanitaris especialitzats en plagues i malalties de quarantena com el citrus black espot o “taca negra” dels cítrics i que inspeccionaran detingudament cada enviament procedent del Sud africà i elevant el número aleatori de mostres dels cítrics. S’incrementarà, a la vegada, les exigències en els següents controls:

 

Documental: determinar rigorosament que els enviaments estan acompanyats dels certificats o marques exigits en la normativa.

 

D’identitat: determinar exhaustivament que els enviaments consisteix en o contenen els vegetals o productes vegetals declarats en els documents exigits.

 

Fitosanitari: determinar que els enviaments (inclòs els envasos i els embalatges de fusta) complixen els requisits fitosanitaris.. Establiment d’inspectors fitosanitaris europeus, a càrrec del sector sud-africà, en els ports d’origen per evitar el màxim l’eixida d’enviaments amb presència de la malaltia.

 

  1. L’Ajuntament d’Alberic insta el Consell a posar-se en contacte amb la Presidència del Govern de l’Estat per tal que la Unió Europea garantisca revisar i millorar, en la mesura del possible, el protocol de transport de cítrics, especialment pel que fa a temperatures dels contenidors.

 

 

 

 

Francesc Xavier Martínez Sànchez-gil.

Regidor i portaveu del GM Compromís per Alberic

Alberic, 26 de setembre de 2016

[i] Si PP: Pilar Ayuso, Pilar del Castillo Vera, Agustín Díaz de Mera García-Consuegra, Santiago Fixas Ayxelà, Carlos Iturgaiz Angulo, Luis de Grandes Pascual, Francisco Millan Mon, Pablo Zalba Bidegain, Gabriel Mato Adrover.

Si UPyD: Beatriz Becerra Basterrechea, Maite Pagazaurtundua Ruíz, Enrique Calvet Chambon.

Abstenció PSOE: José Blanco López, Ramón Jauregui Atando, Fernando López Aguilar, Iratxe García Pérez, Elena Valenciano Martínez-Orozco, Eider Gardiazabal Rubial, Sergio Guitierrez Prieto, Jonás Fernández Alvarez y Javier López Fernández.

Abstenció PNB: Izaskun Bilbao Barandia.